De gemeente Den Bosch heeft Arena Consulting gevraagd om een weerbaarheidsscan uit te voeren bij de ambtelijke organisatie. Doel van het onderzoek is het inzichtelijk maken van potentiële ondermijningsrisico’s voor de gemeente als geheel.
Ondermijning
Tijdens de scan komen diverse thema’s aan de orde en wordt achterhaald hoe kwetsbaar de organisatie is voor ondermijnende criminaliteit. Criminelen kunnen medewerkers bijvoorbeeld misleiden, verleiden of chanteren om toegang te geven tot diensten, middelen of informatie. Criminelen kunnen ook proberen in contact te komen met medewerkers van de gemeente. Ambtenaren moeten zich hier bewust van zijn en werken aan hun persoonlijke weerbaarheid. Herkennen medewerkers überhaupt signalen van ondermijnende activiteiten. En zijn er in de organisatie voldoende mitigerende maatregelen aanwezig tegen eventuele kwetsbaarheden.
Hele organisatie
Tijdens het onderzoek wordt de hele ambtelijke organisatie doorgelicht. Naast de afdelingen Openbare Orde en Veiligheid, Toezicht en handhaving en vergunningsverlening worden ook de andere afdelingen betrokken bij de weerbaarheidsscan. Ook de medewerkers van alle andere afdelingen kunnen in aanraking komen met ondermijning. Daar alert te zijn op het herkennen van signalen kunnen zij ook een belangrijke rol spelen om de organisatie weerbaarder te maken.
Aandachtsgebieden
Het onderzoek wordt door twee van onze adviseurs uitgevoerd en richt zich op vijf aandachtgebieden.
- Het risicobewustzijn van medewerkers
- De bestuurlijke en beleidsmatige borging van de weerbaarheid van de organisatie
- De organisatorische borging
- De organisatiecultuur
- Het feitelijk handelen
Het onderzoek resulteert uiteindelijk in een rapportage die wordt besproken met onder andere de directie en de bestuurders. Het onderzoek neemt ongeveer drie maanden in beslag. Wilt u meer informatie over onze aanpak? Neem contact op met John Smits via smits@arenaconsulting.nl of 06-21282421.
Meer informatie over de gemeente Den Bosch bekijk de website.
Kijk voor meer informatie in ons dossier Ondermijning.