Op 1 januari 2015 zijn de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland ambtelijk gefuseerd. De drie gemeenten hebben vanuit hun verleden verschillende doelstellingen, werkwijzen, registratiesystemen, wijzen van kwaliteitsborging, monitoring en verantwoording, dienstverlening en werkculturen. Dit heeft geresulteerd in verschillende beleidsambities en verschil in methodiek en detailniveau waarmee deze omschreven zijn.
Doordat de drie gemeenten bestuurlijk autonoom zijn, blijft altijd een verschil bestaan in strategische ambities (WAT ze willen bereiken). Ieder college en iedere raad kan daarin eigen keuzen maken. Echter, om tot een efficiente dienstverlening en bedrijfsvoering door de gezamenlijke ambtelijke organisatie te komen is harmonisering en optimalisering van de werkwijzen (HOE we dit bereiken) nodig. Gelijktijdig is met de kwaliteitscriteria 2.1 en de juridische verankering hiervan een wettelijke plicht opgelegd om de kwaliteit van de VTH-taken beter inzichtelijk te maken en op onderdelen verder te professionaliseren. Juridische verankering vindt enerzijds plaats met een aanpassing van het Besluit Omgevingsrecht (BOR) en Ministeriele regeling Omgevingsrecht (MOR) en anderzijds met de verordening kwaliteit VTH-taken die door ieder van de gemeenteraden wordt vastgesteld.
De SED-gemeenten hebben Arena Consulting gevraagd
- Een verbeterplan uit te werken waarin de activiteiten, prioriteiten, planning en inzetraming is uitgewerkt voor realisatie van (1) de wettelijke eisen uit het toekomstig BOR en MOR en (2) de benodigde harmonisering van werkwijzen tussen de drie gemeenten.
- Te ondersteunen bij de realisatie van de activiteiten die voor 2015 in het verbeterplan worden opgenomen. Het betreft in ieder geval de uitwerking van een omgevingsanalyse (probleem- en risicoanalyse, prioriteitstelling, doelstellingen) en uitvoeringsprogramma 2016 voor ieder van de drie gemeenten. Gestreefd wordt naar een geharmoniseerde methodiek/opbouw én een gezamenlijke uitvoeringsbasis (minimumniveau) met een mogelijk pluspakket per gemeente.
Meer informatie:
John Rayer