De gemeente Ooststellingwerf heeft haar gebiedsteams voor het sociale domein met ingang van 1 januari 2015 intern verzelfstandigd. Dit vooruitlopend op een voorgenomen externe verzelfstandiging. Om tot een gefundeerd besluit te komen over de uiteindelijke wijze van verzelfstandiging, heeft de gemeente aan Arena Consulting gevraagd om een businesscase uit te werken.
In september 2014 heeft de gemeente – samen met Weststellingwerf en Opsterland – een Contourennotitie Gebiedsteams Ooststellingwerf vastgesteld. Hierin is het groeimodel van drie stappen gepresenteerd. Per 1 januari 2015 zijn de gebiedsteams operationeel geworden en voeren zij de frontofficetaken op het gebied van Werk, Inkomen en Zorg (WIZ), dragen ze zorg voor de vraagverheldering van cliënten en vervullen ze een informatie- en adviesfunctie. Uiterlijk per 1 januari 2016 worden de ondersteuningstaken die onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen, ondergebracht in de gebiedsteams (zoals MEE, schoolmaatschappelijke werk en het opbouwwerk). Per 1 januari 2017, of zoveel eerder als mogelijk, worden ook de zorgtaken die vallen onder de Wet Langdurige Zorg of de Zorgverzekeringswet geïntegreerd in de integrale gebiedsteams.
De businesscase wordt opgegesteld in de periode juni-september waarbij de volgende stappen worden doorlopen.
De businesscase wordt opgesteld aan de hand van een aantal gesprekken, documentenanlayse, bureauanalyses en een werksessie. Voor de doorrekening wordt een door Arena Consulting opgesteld rekenmodel gebruikt.
Meer informatie:
John Smits
Frank van Nijkerken