Een onevenwichtige formatie kan knelpunten opleveren. Dit geldt zowel voor medewerkers (die bijvoorbeeld veel werkdruk ervaren), het management (dat bijvoorbeeld de vragen aan de afdeling niet volledig kan ‘knopen’ aan de medewerkers) en andere afdelingen, het bestuur en externe klanten (die bijvoorbeeld hun verzoeken om expertise niet of niet tijdig ingewilligd zien). De centrale vraagstelling voor het formatieonderzoek bij de gemeente Echt-Susteren is tweeledig:
- Wat zijn de verschillen tussen enerzijds de beschikbare- en anderzijds de benodigde formatie (kwantiteit en kwaliteit) van de afdeling Ontwikkeling?
- Hoe ziet het ontwikkeltraject eruit om te komen tot de gewenste situatie?
De onderzoeksmethodiek die Arena Consulting gebruikt voor dit onderzoek is gebaseerd op de vier brillenbenadering om de benodigde formatie te bepalen.
- Bril ‘Eigen normen’. De gemeentelijke ambities (vanuit verschillende perspectieven). Wat vindt men zelf goed?
- Bril ‘Normen derden’. Dit zijn normen zoals die door ‘hogere’, ‘toezichthoudende’ of ‘belangenbehartigende’ overheden worden gehanteerd.
- Bril ‘Referentienormen’. Dit betreffen normen zoals die door gelijksoortige gemeenten worden gehanteerd (benchmark).
- Bril ‘Expert Normen’. Deze normen worden geïnterpreteerd als de ‘expert opinion’ van de onderzoekers. Op basis van ervaringen bij andere gemeenten wordt een oordeel gegeven over de kwantiteit en kwaliteit van de (beschikbare en benodigde) formatie.
M.b.v. deze ‘vier brillen-benadering’ worden verschillende perspectieven op de benodigde formatie meegenomen in het eindadvies.
Meer informatie:
John Rayer