Een onderdeel van de provinciale regierol is het vijfjaarlijks uitvoeren van kwaliteitsaudits bij alle handhavingsinstanties. Het doel is om te beoordelen in hoeverre elke organisatie voldoet aan de wettelijke kwaliteitcriteria. Op voorstel van Arena Consulting en Eco Systems heeft de provincie Noord-Holland ervoor gekozen de audits een meer toekomstgericht karakter te geven en digitaal op te zetten.
Het eerste betekent dat niet alleen wordt gekeken naar het voldoen aan de kwalteitscriteria, maar ook naar de meer integrale (organisatie)ontwikkeling bij gemeenten, waterschappen en provincie zelf. Met de digitale opzet worden de doelmatigheid van het aanpak en de interactiemogelijkheden tussen de instanties sterk vergroot.
Meerwaarde en resultaat
Door de toekomstigerichte aanpak is de meerwaarde van de audits groter dan bij een beperking tot een (wettelijke) focus op de kwaliteitscriteria milieuhandhaving. Zowel voor de individuele handhavingsinstanties, voor het professionaliseringsproces in Noord-Holland als geheel als voor de provincie die zich wil oriënteren op de toekomstige invulling van de regierol. In het perspectief dat het project kan bieden, zit meer specifiek de volgende meerwaarde:
- elke instantie krijgt een onafhankelijk oordeel en advies over de stand van de milieuhandhaving; mede in het licht van de bredere ontwikkelingen en ervaringen elders
- het project kan mede een stimulans zijn voor het (samen) nadenken en werken aan de vervolgontwikkeling van de handhaving als geheel. Ook bijvoorbeeld rond de vraag hoe handhaving wordt ingebed in de bredere (b.v. gemeentelijke) taakstelling
- we beschikken medio 2009 op de schaal van Noord-Holland over een digitale database en systematiek die kan worden gebruikt voor diverse rapportages (eigen verantwoording, LOM-monitor, rapportage aan regisseur etc.). Per instantie (en alleen voor die instantie toegankelijk) en met mogelijkheden tot vergelijking.
- op provinciale schaal hebben we een samenhangend en gestructureerd beeld van de belangrijkste opgaven waar instanties zich voor geplaatst zien en welke de mogelijke ontwikkelingsrichtingen zijn
- de provincie kan op basis van het interactieve karakter zich beter oriënteren op de vraag wat een passende invulling van de regierol in het kader van de handhaving is.
Feitelijk resultaat is een (online) rapportage per handhavingsorganisatie met een beoordelend deel (toetsing feitelijke implementatie kwaliteitscriteria) en een verkennend deel (koers/ontwikkeling handhaving). De resultaten worden op hoofdlijnen gebundeld tot een provinciale rapportage.
Projectaanpak
De audits worden uitgevoerd op basis een online-bevraging en zogenaamde ‘dagaudits’.
De fasering en planning is:
Fase 1: voorbereiding (juni 2008 – september 2008)
Uitwerking van de methodiek en met name de inrichting van de online vragenlijst. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers van gemeenten, milieudiensten, provincie en waterschappen begeleidt de uitvoering.
Fase 2: pilots (oktober 2008 – november 2008)
Uitvoering van de audits bij acht handhavingsorganisaties en waar nodig bijstellen van de gehanteerde methodiek voor uitvoering bij alle overige handhavingsorganisaties.
Fase 3: veldproces: online-bevraging, dagaudits en intervisies (januari 2009 – mei 2009)
Regionale bijeenkomsten om de aanpak en systematiek nader toe te lichten. Daarna uitzetten van online-bevraging en de uitvoering van de dagaudits bij alle handhavingsorganisaties.
Fase 4: rapportage en intervisiebijeenkomsten(mei 2009 – juli 2009)
Elke instantie krijgt een individueel auditrapport. Dit auditrapport is ook digitaal (online) beschikbaar. Opstellen provinciebrede handhavingsagenda. Organiseren intervisiebijeenkomsten tussen verschillende handhaingsorganisaties over opvallende uitkomsten en/of ontwikkelingen.
In 2009 wordt bekeken of de aanpak en het digitale systeem een meer structureel karakter krijgen.
Meer informatie:
John Smits
Marc van den Heuvel
Zie ook:
www.samenhandhaven.nl
Klik hier voor meer informatie over de provincie Noord-Holland.