De gemeenteraden van Boskoop en Rijnwoude hebben op 10 juli 2008 de intentie uitgesproken om de mogelijkheden van een vrijwillige herindeling per januari 2011 te onderzoeken. In de zogenaamde voorbereidingsfase zijn drie onderzoeken uitgevoerd:
1. Strategische Visie
2. Herindelingscan
3. Due Diligence onderzoek
Strategische Visie
De strategische visie is een samenhangend geheel van richtinggevende uitspraken voor de toekomstige gemeente Boskoop-Rijnwoude. De toekomstvisie geeft antwoord op twee vragen:
1. Hoe ziet de gemeente Boskoop-Rijnwoude er in 2015 uit en wat moeten we doen om dit te bereiken?
2. Wat is de meerwaarde van fusie Boskoop-Rijnwoude? Kortom, kunnen we het samen beter dan ieder afzonderlijk?
De ontwikkeling van de toekomstvisie is gebaseerd op drie pijlers, te weten burger- raads- en medewerkersparticipatie. Diverse interactieve bijeenkomsten zijn georganiseerd waaronder Toekomstdebatten met burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Klik hier om de strategische visie te downloaden.
Herindelingscan
In opdracht van de colleges van Boskoop en Rijnwoude heeft de Inspectie Financiën Lokale en provinciale Overheden (IFLO) van het Ministerie van Bzk in samenwerking met de provincie Zuid-Holland onderzoek verricht naar de financiële positie van de nieuwe gemeente. Dit onderzoek heet een herindelingscan. Het doel van de herindelingscan is vierledig:
1. Het onderzoek verschaft de fusiepartners inzicht in de financiële situatie en eventuele knelpunten.
2. Het onderzoek beoogt het zicht te geven hoe de netto lasten van de nieuwe gemeente zich verhouden tot de selectiegroep van gelijksoortige gemeenten en de (norm)vergoeding van de algemene uitkering.
3. Een globale berekening van de personeelsomvang in de nieuwe gemeente.
4. Inzicht in de financiële effecten die zich specifiek voordoen bij een herindeling als aandacht besteed aan zaken waaraan in het traject tot (de besluitvorming van de) herindeling aandacht besteed moet worden.
Klik hier voor de herindelingscan.
Due Diligence onderzoek
Een due diligence onderzoek is in gemeentelijk overheidsland bij herindelingen nog niet eerder uitgevoerd. Een due diligence brengt de financiële en andere (zoals bedrijfsvoerings-)risico’s in kaart. De fusiepartijen willen overtuigd worden dat ‘er geen lijken in de kast’ worden aangetroffen. Het verschil tussen een herindelingscan en een due diligence onderzoek is dat een herindelingscan uitgaat van de gegevens zoals die bekend zijn (in de boeken staan) en sterk financieel gericht is. Het due diligence onderzoek gaat verder door enerzijds een verificatie van de financiële positie en anderzijds ook de risico’s in kaart te brengen die van invloed kunnen zijn op de financiële of andere positie(s) en die niet direct uit de jaarrekeningen en begrotingen blijken. De gemeenten Boskoop en Rijnwoude zijn de eerste gemeenten die bij een herindelingsproces een due diligence onderzoek laten uitvoeren.
Stand van zaken
Een definitief besluit door beide gemeenteraden wordt in maart 2009 genomen. Eind februari 2009 werd al bekend dat de gemeente Rijnwoude niet positief staat tegenover een fusie met de gemeente Boskoop. Vier gemeenteraadsfracties hebben in een persbericht laten weten onvoldoende meerwaarde te zien in deze fusie. Of dit het einde is van een fusie tussen Boskoop en Rijnwoude valt nog te bezien. Het is niet ondenkbaar dat de provincie zich gaat bemoeien met de samenvoeging van Boskoop en Rijnwoude.
De gemeenten Boskoop en Rijnwoude worden in het herindelingsproces begeleid door de adviseurs van Arena Consulting en het Nederlands Centrum voor OverheidsDiensten (NCOD).
Meer informatie:
Frank van Nijkerken