In 2010 is een strategische verkenning uitgevoerd bij de IJmond gemeenten om te onderzoeken of de milieudienst is om te vormen tot een omgevingsdienst. Dit heeft geleid tot het rapport “Verbreding Takenpakket Milieudienst IJmond”. In dit rapport wordt aanbevolen om de kosten en baten van een mogelijke overheveling van taken naar de Milieudienst IJmond verder door te rekenen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in overheveling van vijf verschillende takenpakketten. Voor de doorrekening is een businesscase voorzien. Het vertrekpunt voor de businesscase is het huidige takenpakket, formatie, middelen en kwaliteit. In de business case worden voorgebouwd op de bestaande (beschikbare) informatie.
De takenpakketten die voor overheveling in aanmerking komen, zijn:
- Alleen specialistische taken (bouwfysica, constructieve veiligheid, sloop en asbest)
- Alleen toezicht en handhaving (inclusief juridische handhaving)
- Alleen plantoetsing (vergunningverlening bouwen en juridische aspecten)
- Pakket 1+2
- Pakket 1+2+3
Arena Consulting is gevraagd de businesscase uit te voeren. Een businesscase is vooral een zakelijke doorrekening waarbij scenario’s op basis van een – vooraf helder – afwegingskaders worden getoetst en de implicaties in beeld worden gebracht (voor gemeenten en milieudienst). Voor deze businesscase zijn de volgende toetsingscriteria geformuleerd die in de eerste fase van het onderzoek zoveel als mogelijk meetbaar – en daarmee objectief – worden gemaakt:
- continuïteit van de uitvoering, verminderen van de kwetsbaarheid;
- voldoende bestuurlijke borging en sturing (Strategie, beleid en besluitvorming blijven bij de gemeente);
- kwaliteit van de uitvoering en dienstverlening, voldoen aan de geldende regelingen voor dienstverlening;
- efficiency zichtbaar maken, structureel voordeel inzichtelijk van gezamenlijke uitvoering;
- terugverdienen van transactiekosten;
- uitlijnperiode van 2 jaar;
- voldoende inzicht in werkwijze en afstemming tussen gemeente en uitvoerende organisatie;.
In de eerste fase van het onderzoek wordt het takenpakket naders omschreven. O.a. wordt in kaart gebracht welke processtappen behoren tot het takenpakket. Verder wordt uitgewerkt op welke wijze de overige differentiaties in de businesscase worden verwerkt. Het gaat hier bijvoorbeeld om de variabelen ‘organisatieconstruct’ (detacherings- of contractrelatie) en ‘kwaliteit’ (bestaande kwaliteit versus vereiste kwaliteit). Tot slot, de businesscase eindigt niet bij een doorrekening (kosten/baten) en toetsing van de scenario’s maar brengt ook de implicaties in kaart en werkt de voorkeursscenario(‘s) uit in termen van organisatie (besturing, beheersing e.d.), winst (financieel en niet financieel) en implementatie voor zowel de gemeente(n) als de milieudienst.
Meer informatie:
Frank van Nijkerken