In de handhaving van de milieuwetgeving spelen zowel bestuursrecht als strafrecht een belangrijke en zowel samenhangende als zelfstandige rol. Gezamenlijke optrekken van bestuur en politie/justitie kan de effectiviteit van de handhaving verhogen. Daar staat tegenover dat bestuur en politie/justitie ook een eigen en zelfstandige verantwoordelijkheid hebben.
Met het oog op de afstemming is landelijk een landelijke strategie met lijst van zogenaamde kernbepalingen samengesteld. Dit zijn overtredingen waarvan (directe) sanctionering vanwege herhaling, ernst, onomkeerbaarheid of opzet zeer wenselijk wordt geacht. Landelijk is afgesproken dat elke overtreding van een kernbepaling door het bestuur aan politie/jusititie wordt gemeld.
In de praktijk blijkt deze afspraak niet goed te werken. De redenen hiervoor worden zowel gezocht in de uitvoering als de uitvoerbaarheid van de afspraken rond de lijst met kernbepalingen.
Om daar meer en beter zicht op te krijgen wordt in vier pilotgebieden in beeld gebracht hoe de praktijk verloopt. Daartoe worden alle geconstateerde overtredingen van kernbepalingen geregistreerd en gemeld bij politie/justitie. Daar waar wordt afgeweken van de landelijke afspraken, vindt in beginsel overleg plaats over de motieven.
Arena Consulting levert de projectleider om het proces van het samenspel tussen de betrokken partijen te begeleiden. Belangrijke zaken zijn het meedenken over en bijstruen van de organisatie, methodiek en communicatie in het verloop van de pilot. Arena Consulting werkt in het project samen met DHV (ondersteuning en inhoudelijke expertise) en Eco Systems (bouw informatiesysteem). Het project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Landelijk overleg Milieuhandhaving (LOM) en het Functioneel Parket.
Meer informatie:
John Smits