Een adviseur van Arena Consulting gaf vanaf april 2005 tot 2009 invulling aan de rol van coördinator luchtkwaliteit van de stad Utrecht. In die functie is hij, voor wat betreft de problematiek voor luchtkwaliteit, verantwoordelijk voor de aansturing en organisatie van de stedelijke en bereikbaarheidsopgave, het nationale en internationale lobbycircuit en de bestuurlijke advisering in G4-verband.
Omdat in Utrecht verschillende Diensten (Stadsontwikkeling, Projectorganisatie Stationsgebied, Projectbureau Leidsche Rijn en Grondbedrijf) en afdelingen (Verkeer, Milieu, Stedebouw, Bereikbaarheid, Projectmanagementbureau, Parkeerbedrijf, Integraal Strategisch Beleid, etc.) betrokken zijn bij de planprocedures en gezien de problematiek van de luchtkwaliteit coördinatie daartussen gewenst is, werd onder directe aansturing van de directeur van de Dienst Stadsontwikkeling Arena Consulting als coördinator luchtkwaliteit aangesteld. Als coördinator fungeert hij als ‘linking pin’ tussen het bestuur en de directie van de diverse diensten voor de organisatie van werkzaamheden rond het thema luchtkwaliteit. De coördinator is strategisch procesmanager en heeft de opdracht om de voorwaarden te organiseren dat én de normen voor luchtkwaliteit voldoende in acht worden genomen én de voorgenomen ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad verder kan gaan. Ook heeft de coördinator de opdracht om namens de stad Utrecht ambtelijk te participeren in nationale en internationale werkgroepen rondom luchtkwaliteit. Nationaal om er zorg voor te dragen dat in de relevante werkgroepen voldoende aandacht is voor de stedelijke problematiek van Utrecht en met name ook in context van de ‘vier grote steden’ (G4), maar vooral ook om mee te werken aan een gedragen nationaal luchtkwaliteitsbeleid en nieuwe regelgeving. Internationaal om zicht te krijgen op de situaties in andere Europese steden en mogelijkheden te onderzoeken voor gezamenlijke deelname in Europese subsidietrajecten, maar vooral ook om deel te nemen in de lobbycircuits met betrekking tot de Europese Richtlijn.
Concreet betekent e.e.a. binnen Utrecht dat onder verantwoordelijkheid en procesbegeleiding van de coördinator:
- de ruimtelijke onderbouwing voor alle ‘grotere’ en majeure projecten (herontwikkeling Stationsgebied, Ontwikkeling Leidsche Rijn, Beriekbaarheid Utrecht West, Utrecht Vernieuwt, etc) voor wat betreft luchtkwaliteit verzorgt wordt
- beleid en strategie met betrekking tot luchtkwaliteit vormgegeven wordt
- algemene aanpak van de luchtkwaliteitproblematiek vorm krijgt in o.m. het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU) en de update daarvan (ALU-plus) in verband met het oplossen van de ‘restopgave’ van hardnekkige knelpunten binnen de stad
- verzorgen inbedding ALU/ALU-plus in regionale programma en Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwalteit (NSL).
- Ondersteuning wethouder(s) binnen de gemeente Utrecht (B&W, Commissie, Raad) als ook in bestuurlijke overleggen (G4, provincie, Rijk).
Klik hier voor meer informatie over de gemeente Utrecht.