Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Er is meer vraag naar, dan aanbod van werknemers. Dit kan onder meer worden afgeleid uit het aantal openstaande vacatures. Onderstaande figuur laat het aantal online vacatures zien voor heel Nederland.
Bron: www.arbeidsmarktinzicht.nl
Als er krapte is op de arbeidsmarkt dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat de medewerkers die je nu hebt in ieder geval niet vertrekken. Maar welk perspectief hebben zij? Kunnen ze zich ontwikkelen en kunnen ze doorgroeien? U kunt dit vraagstuk als individuele organisatie aanvliegen of samen met anderen. We zien dat organisaties samen trainee programma’s ontwikkelen om jong talent aan zich te binden.
Maar voor de meer ervaren krachten zien we nog weinig initiatieven. Terwijl ook zij zich willen ontwikkelen. In een krappe arbeidsmarkt zullen zij om zich heen gaan kijken. En dan zijn ze ineens weg en werken ze in een andere regio of in een andere branche. Deze zogenaamde ‘zittende’ medewerkers kunnen weliswaar deelnemen aan cursussen en trainingen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden, maar dat is nog geen loopbaanontwikkeling. Daaronder verstaan we een meerjarig plan met een specifiek loopbaanperspectief waar naar toe kan worden gewerkt.
Het is wat ons betreft een interessante gedachte om het vraagstuk van loopbaanontwikkeling met collega-organisaties in de regio, de keten en het netwerk aan te vliegen. Bijvoorbeeld samen met andere gemeenten in de regio, met andere omgevingsdiensten, met gemeenten en omgevingsdiensten, op de schaal van de veiligheidsregio, etc. Er zijn vele samenwerkingsvarianten mogelijk. Het is een mes dat aan meerdere kanten snijdt: loopbaanontwikkeling wordt mogelijk gemaakt, goede medewerkers worden behouden voor het netwerk en je het vergroot je aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers. Het vraagt wat van het organisatievermogen van organisaties, maar je krijgt er wel wat voor terug. Onze adviseurs denken graag met u mee.