In opdracht van de WSD-groep optimaliseren we de ketensamenwerking in het sociaal domein. Dit doen we voor de gemeenten Nuenen, Son en Breugel, Best, Boxtel, Sint Michielsgestel en Haaren (Noord-Brabant). Nieuwkomers (ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd) zijn hierin een belangrijke doelgroep.
Het Kabinet gaat belangrijke wijzigingen doorvoeren in de begeleiding van nieuwkomers. Zie hiervoor: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/02/inburgering-op-de-schop-nieuwkomers-zo-snel-mogelijk-aan-het-werk-leenstelsel-afgeschaft
Samen met de WSD (www.wsd-groep.nl) , de dienst Dommelvallei (www.dienstdommelvallei.nl) en de gemeente Meijerijstad (www.meijerijstad.nl) ontwikkelden we een aantal nieuwe methoden en werkwijzen die al aansluiten bij de nieuwe koers die in 2020 wordt ingevoerd:
- We hebben klantreizen gemaakt voor nieuwkomers waarin we met de ketenpartners in beeld hebben gebracht hoe de dienstverlening aan nieuwkomers is ingericht. Daarbij is gebleken dat het adagium van 1 gezin, 1 plan en 1 regisseur niet op gaat en dat ketenpartijen goedbedoeld hun eigen aanpak volgen. Een klantreis is een prima startpunt voor het (opnieuw) vormgeven van de regierol van gemeenten in relatie tot nieuwkomers.
- We ontwikkelden een Persoonlijk InburgeringsPlan (PIP). Kenmerken van dit plan zijn:
- Binnen 2 maanden na huisvesting in een gemeente is een PIP opgesteld. De regie ligt bij een daarvoor aangestelde consulent samen mét de nieuwkomer;
- Een brede intakeis onderdeel uit van het PIP. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Inburgering, Taal, Educatie, Werk, Inkomen, Meedoen, Gezondheid. Per onderwerp wordt de startsituatie beschreven, het ontwikkelperspectief en bijbehorende acties;
- De nieuwkomer wordt gestimuleerd om zelf acties in gang te zetten in samenspraak met ketenpartners;
- Ketenpartners en consulent bewaken samen met de nieuwkomer de voortgang.
- Het PIP zoals we dat gebruikt wordt in een aantal gemeenten sluit aan bij het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie in het nieuwe rijksbeleid.
- De gemeente Meijerstad ontwikkelde samen met ons en de WSD een nieuwe methode om de brede intake vorm te geven en te organiseren. Deze methode is gebaseerd op de 4 pijlers in het leven: Geluk, Gezondheid, Gezin en Geld. We noemen dit het 4G-model. Dit model is er op gericht om snel een beeld te krijgen zonder dat hem of haar het hemd van het lijf wordt gevraagd.
- De WSD ontwikkelde een nieuwe methode voor inburgering waarin taalontwikkeling wordt gekoppeld aan ‘werk’. En dat niet in een prestatie-omgeving maar in een leer-omgeving. Op dit moment zijn diverse groepen nieuwkomers al aan de slag met deze nieuwe methode die aansluit op het nieuwe beleid van het kabinet.
Meer informatie
Zowel wij als de WSD en de dienst Dommelvallei delen onze ervaringen graag. Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met:
351 reacties