Goed bestuur is afhankelijk van verstandige politieke en bestuurlijke keuzes en professioneel opererende en soepel samenwerkende organisaties. Professionaliteit en samenwerking zijn noodzaak voor goed bestuur. Met name in deze tijd, waarin er grote veranderingen plaatsvinden in de publieke sector. Denk aan de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken, verschuivingen in overheidsfinanciën, opgaven als de energietransitie, integratie, verdergaande internationalisering, mondigheid van burgers, de rol van sociale media, privacy-dilemma’s, veiligheidsvraagstukken, digitalisering en robotisering.
“Onze adviseurs zien dat de overheid zich
hierdoor deels opnieuw moet uitvinden”
- Transformatie van regulerende overheid naar een meer responsieve en faciliterende overheid die meer initiatief en verantwoordelijkheid bij de samenleving laat.
- Meer ‘afgerekend’ worden op transparantie en kwaliteit van de dienstverlening.
- Zoeken naar de juiste schaal, flexibiliteit en organisatie om opgaven adequaat op te pakken.
- Sturen op resultaat en minder op volledig vastgelegde protocollen.
- Invulling van de democratische kaderstelling en controle, met name als een groot deel van de taken door verbonden partijen wordt uitgevoerd.
- Omgang en gebruik van digitale hulpmiddelen in de eigen taakuitvoering.
- Omgang met sociale media door de samenleving.
- Het ‘future-proof’ maken van burgers en samenleving.
Harde- en zachte kanten binnenlandsbestuur
De veranderingen raken de ‘harde’ organisatie, zoals de organisatievorm, capaciteit, IT-voorzieningen en de eisen aan het loket. Maar ook de ‘zachte’ kant, zoals de gevraagde competenties, wijze van communiceren en bestuurs- en uitvoeringsstijl. Belangrijk bij het ‘herontwerpen’ van de organisatie en processen is dat mensen (bestuur en organisatie) daarin meegroeien. Ook de positie van het dagelijks bestuur en de volksvertegenwoordiging veranderd. Veel overheidstaken worden uitgevoerd door verbonden partijen. Het bestuurlijk landschap wordt complexer en dynamischer. Dit vraagt om een helder rolverdeling in de governancestructuur van de overheid.
Adviseurs Arena Consulting
De adviseurs van Arena Consulting beschikken over een brede bestuurs- en organisatiekundige achtergrond op alle bestuurlijke schaalniveaus. Door actief te zijn in adviesraden, rekenkamers, maatschappelijke organisaties, innovatieve bedrijven en onderwijs staan onze adviseurs in de frontlijn van de ontwikkelingen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Binnenlands bestuur
Wilt u meer informatie over actuele zaken rondom het besturen van Nederland? Bezoek dan de website www.binnenlandsbestuur.nl.