De gemeente Leudal heeft de Wabo gebruikt als vliegwiel om de klantgerichtheid van de vergunningverlening, toezicht en handhaving te verbeteren. De Wabo (als wet) leidt tot diverse aanpassingen in procedures. Daarnaast worden binnen de gemeente in diverse werkgroepen gemeentespecifieke keuzen gemaakt, om de Wabo (als gedachte om de klantgerichtheid te verbeteren) te implementeren. Zowel de aanpassingen in procedures als de gemeentespecifieke ambities hebben gevolgen voor werkprocessen en werkwijzen. Er ontstaat als het ware één gemeentespecifieke werkwijze.
De gemeente heeft een herindeling achter de rug. Het proces achter de herindeling loopt nog. Medewerkers van de nieuwe gemeente werken volgens hun eigen werkwijzen (“zo deden we het ook altijd in Heythuysen”); er is nog geen sprake van één Leudalse werkwijze van vergunning verlenen, toezicht houden en handhaven. De werkwijzen (en daarmee culturen) van de vier samengevoegde gemeenten zijn nog zichtbaar. Discussies over de ‘nieuwe’ Leudalse werkwijzen leggen de verschillen tussen de gemeenten bloot. Soms leidt dit tot gevoeligheden; aanpassing van werkwijzen is voor velen een grote stap (“zo doen we het al jaren en het is nog nooit fout gegaan”). Het accepteren van andere werkwijzen en het werken volgens andere werkwijzen, vereist daardoor de nodige begeleiding.
Een van de gemeentelijke werkgroepen binnen het project Wabo is de werkgroep ‘Medewerkers’. Deze werkgroep heeft tot taak de medewerkers die betrokken zijn bij het proces van vergunning verlenen, toezicht houden en handhaven klaar te stomen voor de Wabo. Dit met als doel dat deze medewerkers adequaat omgevingsvergunningen kunnen verlenen, toezicht kunnen houden op deze omgevingsvergunningen en kunnen handhaven volgens de procedures en gemeentespecifieke werkwijzen. Hiervoor wordt in de 2e helft van 2010 door de gemeente een traject ingezet om de medewerkers van deze kennis en ervaringen te voorzien.
Meer informatie:
John Rayer
Klik hier voor meer informatie over de gemeente Leudal.