Toen Gregor Samsa die ochtend na een woelige nacht wakker werd, ontdekte hij dat hij was veranderd in een grote kever. Hij dacht en voelde nog steeds als Gregor Samsa, maar zijn uiterlijk deed in geen opzicht nog denken aan de man die de avond daarvoor naar bed was gegaan. Zijn eerste zorg was: uit bed komen. Want als kever, al liggend op je rug, rest je niet veel meer dan spartelen met je zes poten.
Voor wie dit niet kan plaatsen: zo begint het boek ‘Die Verwandlung’ uit 1915 van de Tsjechische schrijver Franz Kafka. Het centrale thema van zijn werk is het beste te omschrijven als ‘onmacht en vervreemding’: het individu dat verstrikt raakt in onbegrijpelijke bureaucratie of wakker wordt in een andere huid en daarbij als volstrekt non-existent en met een zekere walging door de omgeving wordt behandeld. In het geval van Gregor Samsa is deze omgeving zijn familie: financieel afhankelijk van hem, maar onderwijl geen moeite doen om hem te begrijpen, hem opsluiten in zijn kamer en hem bij gelegenheid bestoken met fruit(afval).
Als je de laatste 2-3 jaar terugblikt krijg je het gevoel dat de RUD’s sinds het moment van conceptie – het rapport van de commissie Mans (‘De tijd is rijp’, 2008) – een zelfde lot hebben ondergaan als Gregor Samsa.
De decentralisaties van de Jeugdzorg, Awbz en Wwnv zijn bestuurlijk, financieel en organisatorisch gezien vele malen complexer dan het dossier VTH en de RUD-vorming. Maar bovenal is menselijk gezien de impact veel groter: het (be)treft direct de meest kwetsbare groepen in de samenleving.
Gregor Samsa had grote moeite zich om te draaien toen hij op de bewuste ochtend als kever ontwaakte. Ik vrees dat hij zich – want hij overleefde uiteindelijk zijn transformatie niet – met gemak in zijn graf omdraait bij de gedachte dat de regie over de decentralisaties van de sociale dossiers op een vergelijkbare wijze gaat als de RUD-vorming.
John Smits
Een samenvatting van bovenstaand artikel is gepubliceerd in de Nieuwsbrief Wabo en omgevingsvergunning (25 oktober 2012, nr. 22, Kluwer) en staat hier. De volledige versie van het artikel in PDF is hier te downloaden.