De Groene Amsterdammer, EenVandaag en De Limburger publiceerden artikelen over de misstanden in delen van de afvalbranche. Onze adviseur John Smits onderzocht de problemen in de afvalsector voor het Interprovinciaal Overleg (IPO).
Het is al tientallen jaren een groot probleem voor overheden; milieuschade door afvalbedrijven. Het opruimen van afval na een faillissement of calamiteit kostte de samenleving al honderden miljoenen euro’s. Een van de redenen is dat het verdienmodel van afvalbedrijven uitnodigt tot crimineel handelen. Bedrijven krijgen betaald voor het innemen van afval, niet voor de verwerking ervan.
Als een bedrijf failliet gaat dan draaien provincies en gemeenten op voor het opruimen van het afval en saneren van de grond. Alleen al vanaf 2015 was de schade in Nederland door faillissementen in de branche minstens 15,9 miljoen euro voor overheden. De schade liep verder op met 4,3 miljoen euro door openstaande dwangsommen en oninbare belastingschulden door de Belastingdienst en het UWV.
Bijkomend gevolg is dat verzekeraars zich terugtrekken vanwege de enorme brandrisico’s in de sector. En dat terwijl de afvalmarkt blijft groeien. Bij een faillissement draait de samenleving dus op voor de kosten. ‘Een shockerende eye-opener’, zegt John Smits. ‘Hoe kan het legaal zijn dat een bedrijf, dat een maatschappelijk risico neemt, onverzekerd te werk mag gaan?’
Lees het volledige artikel op de website van De Groene Amsterdammer.
Meer informatie: John Smits, smits@arenaconsulting.nl of 06-21282421