Een van de uitdagingen in de arbeidsmarkt is het vergroten van de dynamiek en wel op zo’n wijze dat flexibiliteit wordt vergroot, zonder dat dit ten kosten gaat van de werkzekerheid. De provincie Noord-Brabant heeft aan Arena Consulting en E,til gevraagd om een verkenning uit te voeren naar een agenda en werkorganiastie om deze ambitie te realiseren.
In het provinciaal Bestuursakkoord 2015-2019 omschrijft de Provincie Noord-Brabant de arbeidsmarkt als de achilleshiel van de economische ontwikkeling en daarmee van welvaart en het welzijn van de Brabantse burgers. De Provincie Noord-Brabant stelt als doel dat bedrijven en instellingen in Brabant op het juiste moment kunnen beschikken over de juiste hoeveelheid mensen met de juiste kwalificaties. Hiervoor dient het aanpassings-, anticipatie- en innovatievermogen van zowel arbeidsorganisaties als werkenden te worden versterkt.
Het concept van flexicurity gaat ervan uit dat de beste match tussen vraag en aanbod in de arbeidsmarkt kan worden gerealiseerd bij een goede balans tussen flexibiliteit voor de werkgever en werkzekerheid – in plaats van baanzekerheid – voor de werknemer. Daarbij gaat het niet alleen om de kwantitatieve match (zoals hoge arbeidsparticipatie) maar ook om een kwalitatieve match (de juiste mensen op de juiste plek).
De Provincie stelt vast dat rond het concept van flexicurity veel van gedachten wordt gewisseld, maar dat een meer structurele praktische vertaling nog onvoldoende van de grond komt. In samenwerking met de triple helix regio’s wil de Provincie bijdragen aan het geven van handen en voeten aan flexicurity, in de vorm van een (Brabant-brede) DOE-agenda.
Het doel van de Provincie Noord-Brabant is om een advies te formuleren over de wijze waarop de Provincie het principe flexicurity – van werk naar werk – het beste kan vormgeven en het meest effectief waar kan maken.
De komende maanden gaan Arena Consulting en E’til samen aan de slag met deze opdracht. Als onderzoeksstrategie is er gekozen voor een aanpak waarin globaal vier fasen worden onderscheiden:
Fase 1: Algemene oriëntatie en een brengen focus
Met de opdrachtgever (bestuurlijk en ambtelijk) en belangrijkste stakeholders (waaronder de arbeidsmarktregio’s) wordt een nadere focus aangebracht en casuistiek geselecteerd.
Fase 2: Verkenning
Langs drie lijnen worden verwachtingen en praktijk rond flexicurity in beeld gebracht:
– trends & topics aan de hand van dataanalyse, deskresearch en gesprekken met opinieleiders
– brainframe: verzamelen van de wetenschappelijke kennis en kritische reflectie op het concept
– showcases: 10 praktijken waarin een verschuiving in de balans tussen flexibliteit en werkzekerheid heeft plaatsgevonden
Fase 3: Constructie – DOE-agenda, werkstructuur, positionering
Het op basis van de verkenning uitwerken van een DOE-agenda en aan de hand van scenario’s bepalen van de contouren van de werkstructuur en governance rond deze agenda. Daarbij wordt ook verkend welke de provinciale rol en positie in het geheel is.
Fase 4: Rapportage en advies
Het resultaat van het onderzoek is een position-paper op basis waarvan het college van GS van de Provincie Noord-Brabant een besluit kan nemen over de provinciale rol en positie bij de realisatie van en gezamenlijke DOE-agenda en de werkstructuur daarvoor. Dit moet eind 2015 gereed zijn.
Meer informatie:
John Smits
Ronald van den Boom