De Gelderse Omgevingsdiensten (RUD’s) hebben allen tot doel om efficiënt vergunningen te verlenen, meldingen te beoordelen en toezicht te houden. Doordat de zeven diensten functioneren binnen één stelsel, is er grote afhankelijkheid van elkaar. Met name bij de complexe bedrijven worden activiteiten door meerdere diensten uitgevoerd. Dit stelt grote eisen aan de informatievoorziening. Arena Consulting levert de programmamanager / product owner voor het programma Informatievoorziening Gelderse Omgevingsdiensten, kortweg I-GO. Binnen dit programma wordt één gegevens- en documentenmagazijn gerealiseerd voor alle VTH-objecten, worden voorzieningen ingebouwd die leiden tot kwaliteitsverbetering van de zaak-, document- en objectgegevens en vinden geautomatiseerd leveringen plaats aan Inspectieview milieu, een Geo-voorziening en op termijn de Informatiehuizen in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht.
De Gelderse Omgevingsdiensten hebben, net als de overige 22 omgevingsdiensten in het land, bij de oprichting een aantal gegevens van inrichtingen (objecten) overgedragen gekregen van de opdrachtgevende gemeenten en provincie. Deze gegevens hebben verschillende kwaliteit en zijn opgebouwd op basis van verschillende uitgangspunten. De gegevens die op orde zijn, communiceren door andere definities niet met andere omgevingsdiensten of landelijke voorzieningen (zoals Inspectieview Milieu).
Doordat de Gelderse Omgevingsdiensten aan elkaar verbonden zijn binnen het stelsel, bundelen zij hun krachten en trekken samen op binnen I-GO. Zij zetten een voorziening neer die alle Gelderse vergunningverleners en toezichthouders optimaal ondersteunt én daarmee ook toonaangevend in Nederland wordt. Van alle inrichtingen dient eenzelfde gegevensset bijgehouden te worden, met eenzelfde kwaliteitsniveau. Of deze inrichting nu in Culemborg ligt, of in Winterswijk. Zodat uitwisseling van gegevens naar bijvoorbeeld Inspectieview milieu gemakkelijker gaat. Het fundament is een gestandaardiseerde en kwalitatief goede gegevensset van iedere inrichting. Daarop wordt verder gebouwd. Bijvoorbeeld met een geo-viewer, waarmee alle inrichtingen en hun gegevens op een kaart beschikbaar zijn. Deze gegevensset biedt ook een prima basis voor bijvoorbeeld risicoanalyses. Verder wordt gewerkt aan de proces-, document- en zaakregistratie. Zodat de doelgroepen geen last hebben van documenten en gegevens die slecht te vinden zijn, of niet de juiste kwaliteit hebben.
Door I-GO worden gegevens van objecten, zaken en documenten ‘gewassen’, gestandaardiseerd opgeslagen, eensluidend aan Inspectieview milieu geleverd én gerapporteerd in een geo-viewer. Het ‘wassen’ gebeurt steeds uitgebreider. Binnenkort wordt ook fuzzy vergeleken met basisregistraties BAG en Handelsregister. De uitval na het ‘wassen’ wordt gerapporteerd aan de betreffende dienst. Zo wordt de gegevenskwaliteit bij iedere levering beter.
Binnen het programma wordt gewerkt op een agile manier, volgens Scrum. Een methodiek waarbij een klein wendbaar team in korte sprints (van 3 weken) werkt aan concrete tussenresultaten. In dit team zijn verschillende specialismen vertegenwoordigd, zowel van binnen de Gelderse Omgevingsdiensten als erbuiten. Het team werkt twee dagen per week in een ruimte bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, werkt intensief door aan het project en levert na drie weken concrete resultaten. Binnen het programma levert Arena Consulting in de persoon van John Rayer de programmamanager / product owner. Binnen de scrum-methodiek is dit als het ware de kwartiermaker die de Stuurgroep adviseert, de wensen en eisen van de diverse stakeholders ophaalt, bundelt en afweegt en deze in concrete behapbare vraagstellingen aan het scrumteam voorlegt. De product owner bepaalt ook of de resultaten van het scrumteam overeenkomen met de vraagstelling.
Meer informatie:
John Rayer