Voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet is inhoudelijke-, juridische- en financiële kennis nodig in organisaties. Voor wat betreft de klassieke thema’s in het omgevingsdomein (zoals bodem, geluid, lucht, water, vergunningverlening, toezicht en handhaving) is dit in de meeste organisaties wel op orde.
In aanvulling hierop zien we de komende tijd een aantal nieuwe uitdagingen op uitvoerders van de Omgevingswet af komen. We noemen er drie:
- Kennis op het vlak van belangrijke transities zoals op het gebied van energie, circulaire economie en natuur- waterbeheer wordt steeds belangrijker.
- Als gevolg van de Omgevingswet moet er meer ruimte ontstaan voor initiatieven van burgers en bedrijven. Dit vraagt om medewerkers die ‘naast’ initiatiefnemers gaan staan en die mee kunnen en mogen denken.
- De manier waarop er wordt samengewerkt en gecommuniceerd in en tussen organisaties en diverse technische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, robotisering leiden ertoe dat er andere ‘skills’ nodig zijn. Als denkmodel voor deze zogenaamde ‘future skills’ is de onderstaande afbeelding (die al weer dateert uit 2011, maar nog steeds actueel is) goed bruikbaar.
Op welke wijze bent u aan de slag met deze drie uitdagingen? Welke ‘skills’ heeft u nodig in uw organisatie? Zijn ze aanwezig in uw organisatie? Hoe kunt u de ‘skills’ die nodig zijn het beste ontwikkelen? Zijn ze ontwikkelbaar bij bestaande medewerkers of moeten er nieuwe medewerkers worden aangenomen? Stuk voor stuk belangrijke vragen voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet. Onze adviseurs beantwoorden de vragen graag met u.