In een inclusieve samenleving doet iedereen mee. Helaas zijn er nog altijd groepen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het is dan ook goed nieuws dat Nederland opnieuw geld krijgt vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Voor de periode 2021-2027 gaat het om 413 miljoen euro. Dit geld is deels al per 1 juli beschikbaar.
Ruim 260.000 mensen geholpen
Het ESF heeft als doel om de werkgelegenheid voor de werknemers te verbeteren en zodoende bij te dragen tot verhoging van de levensstandaard. Nederland heeft in de periode 2014-2020 ook geld gekregen uit dit fonds. Ruim 260.000 mensen hebben tot nu toe aanvullende ondersteuning kunnen ontvangen. De focus lag en ligt bij het aan werk helpen en houden van kwetsbare doelgroepen en voor het ondersteunen van arbeidsorganisaties bij de bevordering van duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Hiermee wordt in ieder geval de komende jaren doorgegaan. Alle inzet moet leiden tot gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen.
Jobcoaches zijn succesvol
Er is dus weer geld voor honderden projecten voor omscholing, arbeidsbemiddeling en armoedebestrijding. Een concreet en succesvol voorbeeld is de inzet van jobcoaches. Dankzij de subsidie konden die worden gefinancierd en zijn veel jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan geholpen.
Arbeidsmarkt analyse verplicht
Het nieuwe ESF+ geld wordt verdeeld over de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland. Aangezien de problematiek zich heel lokaal afspeelt krijgen de arbeidsmarktregio’s een belangrijkere rol. Dit is een verschil met het huidige ESF-programma. De 35 regio’s moeten een grondige analyse maken van hun regionale arbeidsmarkt en dienen zelf de subsidie aan te vragen. Nieuw is ook dat het ESF+ programma de samenwerking tussen gemeenten en sociale partners bevordert.
Bij de analyse moeten vragen beantwoord worden zoals:
- Welke economische ontwikkelingen en transities vinden er plaats?
- Hoe groot is het onbenut arbeidspotentieel?
- Hoe is de samenstelling van kwetsbare doelgroepen?
- Welke sectoren bieden veel werkgelegenheid?
Uitvoeringsprogramma opstellen
De analyse vormt de basis voor het uitvoeringsprogramma waarmee de arbeidsmarktregio de eerste vijf jaar van de ESF+ programmaperiode aan de slag gaat. Samen met de uitvoeringsinstantie van SZW bepaalt de arbeidsmarktregio hoe de laatste twee programmajaren worden ingevuld.
Bij Arena Consulting hebben we veel ervaring met arbeidsmarktprojecten. We zijn experts in het analyseren en het leggen van verbindingen tussen uitvoering, beleid en management.
Heeft u hulp nodig bij de arbeidsmarktanalyse of begeleiding van uw project? Neem dan contact met mij op via costa@arenaconsulting.nl of 06-21367418.