Basis weerbare organisatie op orde brengen
Gemeenten besteden in hun integraal veiligheidsbeleid ook steeds meer aandacht aan de eigen weerbaarheid, bestuurlijk en ambtelijk. Bijvoorbeeld door het geven van awareness-trainingen en het steviger verankeren van het Bibob-beleid. Een structurele verankering van de weerbaarheid vraagt om een gestructureerde aanpak en betrokkenheid van verschillende organisatieonderdelen. De basis van een weerbare organisatie bestaat in onze visie uit vier componenten.
Organisatorische
verankering en
waarborgen
Inrichting informatie
-knooppunt en
signaleringsoverleg
Structurele aandacht
voor
risicobewustzijn
Mitigerende
maatregelen
processen
Ondersteuning opstellen plan van aanpak
Arena kan ondersteuning bieden bij het opstellen van een plan van aanpak om (minimaal) de basis op orde te brengen. Voor zo’n plan van aanpak hebben we een raamwerk ontwikkeld waarbinnen de gemeente keuzes zal moeten maken in de ambities in de organisatieontwikkeling op de kortere en langere termijn en hoe het proces wordt vormgegeven. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook de vraag hoe breed of smal de ontwikkeling in eerste instantie wordt ingezet (in eerste aanleg beginnen met enkele teams/afdelingen? Hoe informatie beheren en verwerken?).
Het plan van aanpak kan zijn gericht op het op orde brengen van de basis of juist op een verdere doorontwikkeling van de basis die er al is. In het plan van aanpak kunnen ook specifieke aandachtspunten terugkomen zoals herijking van het beleid en organisatie van de inzet van Bibob.
Het plan van aanpak legt ook vast wie waarvoor verantwoordelijkheid (en wie wat oppakt), is gekoppeld aan bijvoorbeeld een integraal veiligheidsbeleidsplan en legt ook de implicaties en (financiële) randvoorwaarden vast.
Basisondersteuning opstellen plan van aanpak
Bij de ondersteuning om te komen tot een plan van aanpak zijn er in beginsel twee routes mogelijk. Arena treedt vooral op als adviseur waarbij de gemeente zelf gesprekken en werkbijeenkomsten organiseert om tot keuzes te komen en zelf de penvoering over het plan van aanpak verzorgt. Of Arena ‘ontzorgt’ de gemeente door deze gesprekken te voeren en penvoering te verzorgen. Voor het opstellen van een plan van aanpak biedt Arena een basisondersteuning.
Als er al een scan is uitgevoerd, gaat we bij de basisondersteuning uit van een doorlooptijd van 2-3 maanden. Afhankelijk van de wensen en ambitie van de gemeente is hier uiteraard maatwerk mogelijk.
Terug naar onze pagina ‘Lokaal bestuur en ondermijning‘