De Zeeuwse gemeenten, de provincie Zeeland en de waterschappen hebben bestuurlijk uitgesproken te komen tot één Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) binnen de landelijke kaders. Inmiddels wordt een grotere speelruimte geboden voor de organisatiewijze. Voor zes gemeenten in het Oosterscheldegebied is dit aanleiding om te onderzoeken wat de passende schaal is voor uitvoering van de Wabo en APV taken.
Uit het onderzoek blijkt dat de samenwerkingsorganisatie in staat is om grotendeels te voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria voor kritieke massa. Dat betekent dat het mogelijk is om de samenwerking daadwerkelijk in te richten. Voor taakonderdelen die niet aan de criteria kunnen voldoen kan gebruik worden gemaakt van de dienstverlening door de Zeeuwse RUD.
Ambtelijk en bestuurlijk is er een voorkeur om de samenwerking in te richten volgens het model van de complementaire organisatie. Dit betekent dat er één uitvoeringsorganisatie komt met operationele werkstations bij de gemeenten. In het haalbaarheidsonderzoek zijn de uitgangspunten en basisprincipes uitgewerkt. Tenslotte is in het onderzoek het advies opgenomen om de samenwerkingsorganisatie op te richten en om een bedrijfsplan op te stellen voor de inrichting. In dit bedrijfsplan worden alle operationele aspecten van de samenwerking en de financiële implicaties uitgewerkt.
Op basis van dit bedrijfsplan kunnen de besturen van de gemeenten een besluit nemen. Arena Consulting werkt tezamen met de gemeenten het bedrijfsplan uit. Dit gebeurt langs de volgende lijnen:
• Taken en Programmering (werkprogramma)
• Organisatiestructuur (centrale sturing)
• ICT en Informatie (ict visie)
• Personeel en Formatie (formatieplan)
• Begroting en Financiën (werkbegroting 2012)
• Juridische en Bestuurlijke verankering (overeenkomst)
Marc van den Heuvel
John Rayer