Onderstaand artikel is het eerste van een drieluik met artikelen over de RUD’s. In het tweede artikel gaan in op het slim inrichten van de RUD’s en presenteren we interessante innovaties en aandachtspunten. Het slotartikel schetst mogelijke ontwikkelingsperspectieven van de RUD.
Nog niet alle Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) hebben formeel de oprichtingsbesluiten achter zich. Deze besluitvorming verloopt niet zelden moeizaam vanwege de financiële implicaties: deze zijn onzekerder, ondoorgrondelijker of voor de partners ongelijker dan vooraf gedacht. Bovendien zijn met de financiële taakstellingen – ook op andere (decentralisatie)dossiers – de marges voor een sluitende RUD-begroting versmald. Het inrichten van RUD’s is al lang niet meer alleen een kwestie van doordacht de organisatiekwaliteit en een efficiënte bedrijfsvoering borgen. Er wordt ook veel creativiteit en innovatief vermogen gevraagd bij de besluitvorming, inrichting, doorontwikkeling en het in bedrijf zijn van RUD’s.
Lees hier een PDF versie van onderstaand artikel.
Een samenvatting van onderstaand artikel is gepubliceerd in de Nieuwsbrief Wabo en omgevingsvergunning (5 juli 2012, nr. 14, Kluwer) en staat hier.
De gemeenten gaan bij de praktische invulling (plaatsen van medewerkers) ondervinden wat voor effecten het heeft om alleen het basistakenpakket in te brengen. Bodemmedewerkers die gesplitst moeten worden, één of een halve toezichthouder die bij de gemeente blijft enzovoort. Het ‘taak volgt mens’ principe kan uitkomst bieden. Ofwel, dan maar meer taken naar de RUD. Dit is voor veel gemeenten verstandiger – en nog belangrijker, waarschijnlijk goedkoper – dan vasthouden aan het basistakenpakket met allerlei ‘knips’. Er kan worden gekozen voor de volledige VTH Milieu of het volledige milieutakenpakket. Het volledige Wabo-takenpakket gaat voor veel gemeenten te ver, maar gemeenten overwegen nog wel om alle Wabo-specialismen in de RUD in te brengen. De generalistische werkzaamheden in de gemeente, de RUD levert de specialistische adviezen.
De vraag is of ook de rijksoverheid, VNG en IPO niet nog eens kritisch naar de uitgangspunten van het basispakket moeten kijken. Het pakket begint een beetje te lijken op de ‘Keizer zonder kleren’. Zeker gelet op de ontwikkelingen in de herziening van het omgevingsrecht is het in elk geval niet meer houdbaar om een technische cesuur aan te brengen tussen het milieudeel en de overige facetten van de VTH-taken.
Als u meer wilt weten over de gepresenteerde suggesties, neem dan met ons contact op.