Op Voorne-Putten krijgt de samenwerking op diverse inhoudelijke dossiersconcrete gestalte (economische visie, ruimtelijke visie, bedrijventerreinen, toerisme en recreatie). De gemeenten zien samenwerking als een oplossing om tegemoet te komen aan de toenemende druk op de taakuitvoering. Deze druk is veelzijdig: taakverzwaring door decentralisatie van rijks- en provincietaken, gemeenteoverstijgende beleidskeuzes, maatschappelijke behoefte voor een hoger niveau van dienstverlening, verhogen van de efficiency en landelijke kwaliteitscriteria die vragen om schaalgrootte en kritieke massa. Op het dossier Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) binnen het omgevingsrecht is de samenwerkingsdruk zeker aanwezig. Deze wordt versterkt door landelijke kwaliteiteisen die normen stellen aan de kritieke massa voor de taakuitvoering.
Ook is – mede naar aanleiding van advies van de commissie Mans – een landelijk bestuursakkoord gesloten voor opschaling van de taken. Zo staan in het basistakenpakket de gemeentelijke taken die overgedragen dienen te worden naar een Regionale UitvoeringsDienst (RUD) en zijn voor deze en overige taken kwaliteitscriteria beschreven waaraan vergunningverlenende, toezicht houdende en handhavende organisaties moeten voldoen. Deze criteria hebben betrekking op het proces (strategische en operationele beleidscyclus), de kritieke massa (teamomvang, frequentie, opleiding, kennis en werkervaring) en inhoud en prioriteit van de werkzaamheden.
De gemeenten op Voorne Putten hebben Arena Consulting de opdracht gegeven te onderzoeken in welke vorm(en) een gezamenlijke uitvoering van de VTH-taken binnen het omgevingsrecht bestuurlijk en organisatorisch haalbaar is. De haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd in vier stappen:
- Analyse van het gemeentelijke uitvoeringsniveau.
- Spiegeling aan de wettelijke plicht.
- Inzicht in de politiek-bestuurlijke overwegingen, ambities en breekpunten.
- Inzicht in de samenwerkingsopties en de ambtelijke wil
Meer informatie:
John Rayer
Marc van den Heuvel