Arena Consulting gaat samen met Pro Facto in opdracht van het WODC de Wet Politiegegevens evalueren. Voor handhaving en opsporing is een goede informatiepositie van de politie essentieel. Dat betekent dat de politie niet alleen moet kunnen beschikken over actuele en waar nodig gedetailleerde informatie over verdachten, getuigen en overige betrokkenen in en rond criminele activiteiten, maar deze informatie ook moet kunnen bewerken en uitwisselen. Daar staat tegenover dat de wetgever ook een goede privacybescherming wil waarborgen. Politie-informatie balanceert in dat opzicht tussen maximale beschikschikbaarheid en uitwisselbaarheid met het oog op de slagkracht van de politie en ‘beschotting’ van informatie met het oog op privacybescherming. De Wet politiegegevens (Wpg) uit 2008 beoogt beide belangen te behartigen.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft (via het WODC) aan Arena Consulting gevraagd een evaluatie van deze wet uit te voeren. In de evaluatie – die Arena Consulting samen met Pro Facto uitvoert – staan de volgende vragen centraal:
- Wat is de beleidstheorie van de Wpg? Wat zijn de doelstellingen, hoe zouden deze moeten worden bereikt en welke condities creëert de wet daartoe? Zowel wat betreft de privacybescherming (juridisch spoor) als de effectiviteit van de politie (bedrijfsmatig spoor)?
- Hoe worden de eisen van de Wpg in praktijk gebracht binnen de organisatie van de politie? Wat gaat daarbij goed? Wat gaat daarbij niet goed? In hoeverre is deze praktijk in overeenstemming met de beleidstheorie? Hoe verhoudt de Wpg zich met de WOB en internationale wetgeving en waar liggen de knelpunten?
- Welke verklaringen zijn er voor het succes en falen en het afwijken van de beleidstheorie?
- Wat zijn de belangrijkste verbeterpunten? Inzake de wetgeving? Inzake de uitvoeringsorganisatie bij de politie? Het laatste ook in het licht van een aantal ontwikkelingen, zoals de vorming van een Nationale Politie.
De kern van het onderzoek bestaat uit een aantal vergelijkende casestudies bij vier politiekorpsen. Daarnaast wordt een aantal gesprekken gevoerd met bij het tot stand komen van de wet betrokken partijen en worden er twee expertmeetings georganiseerd. Bij de expertmeetings wordt specifiek gekeken naar respectievelijk de doelstellingen op het gebied van privacy in de Wpg en de doelstellingen inzake de slagkracht van de politie.
Het onderzoek start in oktober en zal naar verwachting in april/mei 2013 worden afgerond.
Voor meer informatie:
John Smits