Arena Consulting gaat samen met Pro Facto in opdracht van het WODC een onderzoek uitvoeren naar de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit is een goed samenspel tussen strafrechtelijke en bestuursrechtelijke instanties van groot belang. Niet alleen om de criminaliteit effectief aan te pakken, met name ook om de voedingsbodem voor (georganiseerde) criminaliteit zo schraal mogelijk te houden en te voorkomen dat de overheid criminelen faciliteert. Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden om drempels op te werpen voor crimineel gedrag. Bijvoorbeeld via het reguliere toezicht, door het vergunningenbeleid, via het wijkbeheer of de ruimtelijke ordening.
De Regionale Informatie en Expertise Centra (kortweg RIEC’s) spelen bij deze aanpak een belangrijke rol. De RIEC’s kunnen gemeenten ondersteunen met kennis en expertise en waar nodig assisteren bij een antecedentenonderzoek naar bijvoorbeeld een aanvrager van een vergunning.
In 2009 is een zogenaamde nulmeting van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit uitgevoerd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft (via het WODC) Arena Consulting gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de landelijke stand van zaken in 2012. In dit onderzoek – dat we samen met Pro Facto doen – staan de volgende vragen centraal:
- Hoe ziet de gemeentelijke aanpak van georganiseerde criminaliteit eruit? Qua prioriteiten? Qua organisatie en inzet van instrumenten? Qua samenwerking met andere partners?
- Hoe ziet de samenwerking met de RIEC’s eruit?
- Wat loopt goed? Wat niet? wat zijn daarvan de oorzaken?
- In hoeverre verschilt dit van de situatie in 2009?
- Wat zijn de belangrijkste verbeterpunten?
Het onderzoek richt zich zowel op de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit in het algemeen als op een aantal specifieke thema’s zoals hennepteelt, mensenhandel en –smokkel, witwassen, vastgoedfraude en handhavingsknelpunten/vrijplaatsen.
De kern van het onderzoek wordt uitgevoerd op basis van een online bevraging van alle gemeenten. Daarnaast worden een aantal gemeenten en RIEC’s geïnterviewd en wordt een aantal expertmeetings georganiseerd rond specifieke thema’s.
Het onderzoek is gestart in september moet rond 1 maart 2013 zijn afgerond.
Meer informatie:
John Smits