Om de bouw van ruim 100.000 woningen tot en met 2030 in Gelderland mogelijk te maken, moeten er zo’n 200 ambtenaren bijkomen. Zo niet, dan zullen er veel minder woningen bijkomen, of het duurt langer. Dit blijkt uit een onderzoek dat we in opdracht van provincie Gelderland hebben uitgevoerd. Daarnaast hebben we scenario’s in beeld gebracht die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de tekorten.
Tekorten toegelicht
De tekorten hebben verschillende oorzaken:
- Allereerst is de woningbouwopgave groter geworden: zeker 12.000 woningen per jaar moeten erbij komen.
- Daarnaast is de realisatie ingewikkelder geworden, door nieuwe regelgeving en eisen aan bijvoorbeeld duurzaamheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de gevolgen voor water- en bodemkwaliteit.
- Bovendien hebben de gemeenten er veel extra werk bijgekregen. Met name op het gebied van: klimaat, energietransitie en stikstof. Ze moeten de beschikbare ambtenaren verdelen over meer én ingewikkelder werk.
Toen de provincie afspraken over de woningbouwopgave maakte met het rijk, was een belangrijke randvoorwaarde dat deze meer ambtenaren mogelijk zou maken. Om zo het doel van 104.000 woningen te realiseren. Voor die 200 extra ambtenaren (gemiddeld 4 per gemeente) is jaarlijks maximaal €15.000.000 nodig. De provincie is hierover in gesprek met het Rijk.
Scenario’s om de tekorten op te lossen
We brachten drie scenario’s in beeld:
- Een startersprogramma, waarin per jaar 100 nieuwe medewerkers worden opgeleid. Dit is een opschaling en verbreding van het bestaande startersprogramma van WerkenInGelderland.
- Een flexpool, waarin, via een aanbestedingsproces, marktpartijen worden ingeschakeld om de ambtelijke capaciteit van gemeenten aan te vullen. De geselecteerde marktpartij vormt een flexibele pool met deskundigen. Gemeenten kunnen voorstellen indienen om gebruik te maken van de flexpool. Dit scenario wordt reeds toegepast in de Groene Metropool Regio.
- Een specialistenpool, waarin gemeenten, ter vervanging van vaak dure inhuur, gezamenlijk capaciteit opbouwen ten behoeve van de woningbouwversnelling. Op deze manier wordt door samenwerking gebouwd aan de realisatiecapaciteit van overheden zelf.
De provincie heeft besloten om vol in te zetten op de starterspool. Daarnaast zijn er middelen beschikbaar waarmee de woonregio’s zelf plannen uit kunnen werken voor een flex-/specialistenpool.
Wilt u meer weten over de onderzoeken die we uitvoeren? Neem dan contact op met Frank van Nijkerken (06 15 09 30 03 / Nijkerken@arenaconsulting.nl) of Ronald van den Boom (06 51 05 40 79 / boom@arenaconsulting.nl).